
حکم اعدام دادگاه مصر برای ۵۲۹ نفر از اعضای اخوان المسلمین
مثلث آنلاین در این گزارش به بررسی تاریخچه پیدایش اخوان المسلمین و ساختار تشکیلاتی آن پرداخته است.
مثلث آنلاین :دستگاه قضایی مصر ۵۲۹ نفر از اعضای اخوان المسلمین این کشور را به اتهام اقدام به خشونت به اعدام محکوم کرده است.
دستگاه قضایی مصر ۵۲۹ نفر از اعضای اخوان المسلمین را به اتهام اقدام به خشونت به اعدام محکوم کرده است.بر اساس این گزارش ۱۷ تن از اعضای اخوان المسلمین نیز تبرئه شده اند.در میان ۵۲۹ عضو اخوان المسلمین محکوم شده به اعدام محمد البدیع، رهبر اخوان و سعد الکتاتنی، رئیس مجلس سابق مصر نیز حضو دارند.خبرنگار شبکه روسیا الیوم از قاهره گزارش داد که حکم اعدام این افراد برای تایید به مفتی مصر ارجاع داده شده است.در همین رابطه حکم اعدام برای ۳۹۷ نفر از محکومان به صورت غیابی صادر شده است.دادگاه مصر روز شنبه اولین جلسه محاکمه ۵۲۹ نفر از رهبران و اعضای گروه اخوان المسلمین به جرم قتل و حمله به نیروهای امنیتی را به روز دوشنبه موکول کرد.شورای دادگاه جنایی المنیا در جنوب قاهره به ریاست سعید یوسف مقرر کرده بود که محاکمه ۵۲۹ تن از رهبران و اعضای گروه اخوان المسلمین به جرم قتل یکی از نیروهای پلیس، برپایی آشوب و حمله به نیروهای امنیتی و حمل سلاح به جلسه امروز دوشنبه موکول شده بود.این تاخیر پس از چند دقیقه از شروع جلسه که شامل ۱۲۱۱ تن از جمله شماری از رهبران برجسته اخوان المسلمین از جمله محمد بدیع رهبر سابق اخوان المسلمین صورت گرفت.
شورای دادگاه مقرر کرد محاکمه متهمان طی روزهای ۲۲ تا ۲۵ مارس ( ۲ تا ۵ فروردین) برگزار شود.
مقام های دولت موقت مصر در ماه دسامبر (آذر/دی) گذشته حزب اخوان المسلمین را به هماهنگی با گروه های شبه نظامی و تروریستی در اجرای حملات خشونت آمیز متهم کردند و آن را در فهرست گروه های تروریست قرار دادند.
اخوان المسلمین این اتهام مقام های مصری را بشدت رد میکند.
ماجرای جمعی از برادران
اخوان المسلمین یک جنبش فراملی اسلامگرای سنی است که در بسیاری از کشورهای عربی طرفدار دارد و در واقع اخوان المسلمین را میتوان بزرگترین گروه سیاسی سنی در جهان به شمار آورد.این جنبش در سال ۱۹۲۸ میلادی (۱۳۰۷ شمسی، ۱۳۴۷ قمری) در شهر اسماعیلیه مصر به رهبری حسن البنا بنیان نهاده شد و سپس فعالیت خود را به دیگر کشورهای عربی و اسلامی گسترش داد. این نهضت به تأثیر از اندیشه های سید قطب اندیشمند اسلامی، محمد الغزالی مبلغ اسلامی، سید جمالالدین اسدآبادی و محمد عبده در پاسخ به انحطاط داخلی مسلمانان و سلطه بیگانگان بر کشورهای اسلامی، به ویژه بر کشور مصر پدید آمد. اخوان المسلمین جهت رسیدن به اهدافش در زمینه های مختلف فرهنگی، نظامی و سیاسی به مبارزه پرداخت، و در این رهگذر چند بار به دست حکومت ملک فاروق منحل شد و طی آن شمار زیادی از اعضای آن دستگیر و یا اعدام شدند.
نام رسمی این گروه اِخْوان المسلمین به معنای برادری مسلمانان است اما گاهی اّخَوان المسلمین نیز گفته می شود که به معنای برادران مسلماناست.
بر طبق نوشته های خود حسن البنا، هنگامی که در شهر اسماعیلیه، در کنار کانال سوئز، زندگی می کرد؛ شش نفر که دوستان و شاگردانش بوده و جزو کارگران شرکتهای مشغول در کانال سوئز بودند، نزد او آمده و نسبت به بی عدالتی هایی که از سوی خارجی ها بر مسلمانان و اعراب در آنجا روا می شود، شکایت کرده بودند. این تظلم خواهی و پیش زمینه های قبلی او باعث شد که حسن البنا رهبری آنها را بر عهده بگیرد و جماعت اخوان المسملین تأسیس شود. این جماعت در ابتدا همانند بسیاری از انجمن های اسلامی کوچکی بود که خود بنا در ۱۲ سالگی به عضویت یکی از آنها درآمده بود. اما در انتهای دهه ۱۹۳۰ میلادی این سازمان تازه تاسیس در تمامی استان های مصر شعبه داشت و در دهه بعد از آن بیش از ۵۰۰ هزار عضو فعال در سراسر مصر داشت. افکار حسن البنا که در قالب سخنرانی ها و نوشته ها در روزنامه اخوان المسلمین انتشار می یافت و سرانجام در کتابی به نام«مجموعه الرساله» گرد آوری شد، مورد توجه محافل سیاسی و دینی واقع شد.

تصویر حسن البنا
به تدریج با افزایش اعضا و گسترش دامنه فعالیتها، حسن البناء قرارگاه اصلی اخوانالمسلمین را به قاهره منتقل کرد و پس از تأسیس دارالاخوان (در آوریل ۱۹۲۹) رسماً اخوانالمسلمین اعلام موجودیت کرد. حسن البناء در مرکز فعالیتها که (التهذیب) نام داشت به سازماندهی تمام وقت تشکیلات پرداخت و دامنه فعالیت اخوان گستردهتر شد، در این راستا برای تربیت زنان در مصر مرکزی به نام (المهد الامهات المسلمین) نیز توسط وی تأسیس شد.
بعدها اخوانالمسلمین هدفهای دیگری را هم مدنظر قرار داد و در سال ۱۹۳۹ با تکیه بر آرمان فلسطین و دفاع از حقوق اعراب، اخوان به یک (سازمان سیاسی) مبدل شد و این منجر به گسترش نفوذ آنها در سوریه، اردن و تا حدودی در لبنان، سودان و شمال افریقا شد و حسن البناء پیشوای بزرگ (مرشدالعام) شناخته شد. اصطلاح مرشد عام، از آنجا نشأت میگرفت که حسن البناء خود را رهبری فرهمند میدانست که مردم بدون آنکه کسی آنها را مجبور کند از وی پیروی میکنند.

پس از ترور حسن البنا، بتدریج تحولی در جنبش اخوان المسلمین صورت گرفت . این تحول عبارت بود از جایگزین کردن راههای مسالمت آمیز به جای مبارزه مسلحانه علیه رژیم و سلطه بیگانگان . این اقدام که در پی ناامیدی از مؤ ثر بودن راه حل نظامی برگزیده شد، از محبوبیت و کارآیی اخوان کاست و گروههای جدید اسلامی (مانند جهاد اسلامی مصر ) که اغلب متأثر از اخوان المسلمین بودند، اما بر مبارزه نظامی پای می فشارند، پا به میدان گذاشتند
ساختار تشکیلاتی
ارکان اصلی جنبش اخوان المسلمین شامل مرشد عام، شورای مشورتی و دفتر ارشاد عام میباشد. شورای مشورتی یا هیئت مؤسسان، مرجع قانونگذاری و سیاستگذاری اخوانالمسلمین محسوب میشود و عهدهدار نظارت عالی بر فعالیتهای جمعیت و انتخاب مرشد عام بوده و مصوبات آن برای کلیه اعضاء الزامآور میباشد. شورای مشورتی دارای ۳۰ عضو است که از بین شوراهای مشورتی مناطق مختلف مصر انتخاب میشوند و شورا میتواند جداگانه ۵ نفر از متخصصان را نیز به عضویت بپذیرد. اعضاء شورا برای مدت ۴ سال انتخاب میشوند. مرشد عام اخوان توسط این شورا انتخاب میشود و پس از پایان دوره مأموریت خود، تا پایان عمر همچنان عضو شورای مشورتی باقی خواهد ماند، مگر آنکه در نتیجه اهمال در انجام وظایف خود بر کنار شود. دفتر جهانی ارشاد عام مسئولیت عالی اجرایی فعالیتهای اخوانالمسلمین را بر عهده دارد و کلیه فعالیتهای اجرایی اخوان را اداره میکند. دفتر ارشاد از ۱۳ عضو تشکیل میشود که از سوی شورای مشورتی، از مناطق مختلف انتخاب میشوند.
انحلال

پس از کودتای سال ۲۰۱۳ ارتش علیه دولت محمد مرسی و دستگیری تعداد زیادی از هواداران آن، حزب التجمع که یک حزب چپگرای مصری است، دادخواست انحلال جماعت اخوان را به دادگاه برد و در تاریخ ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۳ دادگاه، اخوانالمسلمین را ممنوعالفعالیت و تمامی اموال آن را مصادره کرد. دادگاه قاهره پس از جلسه اعلام کرد که فعالیت اخوان المسلمین از این پس غیرقانونی است و تمام اموال آن به نفع دولت ضبط میشود.
حکم اعدام دادگاه مصر برای ۵۲۹ نفر از اعضای اخوان المسلمین