سایت هسته ای در مریوان ؛ یک دروغ مهم برای خراب کردن مذاکرات
ایران حاضر است «استثنائا و داوطلبانه»، «یک بار» اجازه «دسترسی مدیریت شده» به این سایت «ادعایی» را بدهد.
نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی اشاره این سازمان به «آزمایشهای انفجاری قوی» در سایتی هستهای در منطقه مریوان در استان کردستان ایران را «جعلی» خوانده و گفت که چنین سایتی وجود خارجی ندارد.
نماینده ایران در عین حال اعلام کرد که ایران حاضر است «استثنائا و داوطلبانه»، «یک بار» اجازه «دسترسی مدیریت شده» به این سایت «ادعایی» را بدهد.
رضا نجفی، نماینده ایران در آژانس، در نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصریح کرد: «ایران برای این که ثابت کند ادعاهای مندرج در گزارش نوامبر سال ۲۰۱۱ آژانس جعلی و بیپایه بوده، حاضر است استثنائا و داوطلبانه یک بار دسترسی مدیریت شده به سایت ادعایی در منطقه مریوان بدهد.»
نجفی اضافه کرد: «تاکنون کشوری که اطلاعات غلط را به آژانس داده محل سایت را به این نهاد اعلام نکرده، زیرا در واقع چنین محلی وجود خارجی ندارد.»
وی همچنین خواستار آن شد که «آن کشور مدعی آمریکا یا اسرائیل» مختصات محل ادعایی درباره سایت مریوان را نیز به آژانس بدهد.
به گفته نجفی، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش مورخ نوامبر سال ۲۰۱۱ خود بر اساس «اطلاعات ارائه شده از سوی یک کشور» ادعا کرده که «آزمایشات انفجاری قوی در سطح وسیع توسط ایران در منطقه مریوان صورت گرفته است».
نجفی همچنین گفت که منطقه مریوان بیش از دو هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و چنین آزمایشات ادعایی در صورتی که سایت مورد نظر مورد بازدید قرار گیرد به راحتی قابل شناسایی است.
در همین حال سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران نیز روز پنجشنبه، ۲۹ آبان، گفت که گزارش جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی به «موضوعات گذشته» اشاره دارد و اشارهای به دیدارهای اخیر در آن نیست.
بهروز کمالوندی، سخنگوی این سازمان، تصریح کرد: «ما به آژانس اطلاعات بیشتری دادیم، اما آژانس میخواهد موضوعات جدیدی مشخص شود. این گزارش حرف جدیدی ندارد و عین گزارش دو هفته پیش است.»
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی صبح پنجشنبه، ۲۹ آبان، بار دیگر تاکید کرد که جمهوری اسلامی نتوانسته به ابهامات درباره تحقیقات مشکوک اتمیاش پاسخ بدهد.
این سازمان اعلام کرد که تهران در موعد مقرر به دو پرسش حساس درباره تحقیقاتی که ظن آن میرود در گذشته انجام داده و میتواند با ساخت تسلیحات اتمی مرتبط باشد، پاسخ نداده است.
دو موردی که در گزارش آژانس در روز ۱۶ آبان به آنها اشاره شده، مسئله «آزمایش چاشنیهای انفجاری» و «شبیهسازی کامپیوتری مرتبط با انفجار هستهای» است که آژانس میگوید تهران هنوز پاسخی به آنها نداده است.