تکاپو برای نجات بورس از سقوط پیدرپی
سقوط بورس ایران
سقوط بورس در یک ماه گذشته و بازگشت آن به کانال ۷۹ هزار واحد و خروج سرمایهها از بازار باعث شده تا رئیس سازمان بورس و دولت به تکاپو بیفتند و بهدنبال راهی برای خروج بورس از این وضعیت باشند.
به گزارش ملیت به نقل از تهران امروز، روز پنجشنبه علی صالحآبادی رئیس سازمان بورس از جلسهای خبر داد که قرار است عصر شنبه (امروز) با وزیر اقتصاد برگزار کند تا دغدغه و پیشنهادهایشان را به منظور بهبود شرایط بازار ارائه کنند.
علی طیبنیا با بیان اینکه دولت و رئیسجمهور توسعه بازار سرمایه و صیانت از منافع سهامداران را مدنظر دارند، افزود: دولت دغدغههای فعالان بازار درخصوص ابهامات موجود در برخی صنایع، بهویژه صنایع اثرگذار در بورس را مورد رسیدگی قرار خواهد داد. در همین حال وزیر اقتصاد هم به برنامههای سازمان بورس برای اداره بازار اشاره کرد و گفت، انتظار میرود اجرای این برنامهها تاثیر قابلتوجهی در بهبود شرایط بازار داشته باشد، ضمن اینکه شرکتهای حقوقی نیز در حمایت از سهامداران خرد بهصورت جدی وارد عمل خواهند شد. علی طیبنیا همچنین به چشمانداز مثبت اقتصاد در سال آینده اشاره کرد و گفت: «باتوجه به روند رو به بهبود اقتصاد کشور، نگرانی خاصی درخصوص شرکتها و صنایع حاضر در بازار سرمایه وجود ندارد.»
در همین حال کارشناسان چهار دلیل که توسط دولت و مجلس در یک ماه گذشته صورت گرفته است را دلیل وضعیت فعلی بازار سرمایه میدانند. به عقیده آنها افزایش میزان وام مسکن، گران شدن نرخ خوراک پتروشیمیها، افزایش بهره مالکانه از ۱۵ به ۳۰ درصد و در نهایت اختصاص سود ۲۳درصدی به اوراق مشارکت چهار تصمیمی بود که تاثیر بسزایی در وضعیت بازار و خروج سرمایهها داشت؛ نکتهای که علی صالحآبادی به شکل تلویحی به آن اشاره میکند. سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه این سازمان همواره و تحت هر شرایطی، خود را موظف به پیگیری دغدغه سهامداران و سایر ذینفعان بازار میداند، تاکید کرد، با توجه به اینکه بخش قابلتوجهی از دلایل افت بازار طی روزهای اخیر، به عوامل برونزا و برخی تصمیمات و ابهامات پیرامون صنایع اثرگذار بازار سرمایه، بهویژه صنعت پتروشیمی مربوط میشود، سازمان به صورت جدی و مستمر پیگیری لازم در راستای رفع این نگرانی را ازطریق مراجع ذیربط به انجام رسانده است و امیدواریم با رویکرد مثبت مجلس و دولت به بازار سرمایه و اجماع مسئولان کشور بر لزوم توسعه و رونق بورس، اقدامات سازنده در راستای تقویت اعتماد سرمایهگذاران به بورس و رفع نگرانی موجود سهامداران انجام گیرد.
نکتهای که محمدرضا پورابراهیمی نایبرئیس کمیسیون اقتصادی مجلس و عضو شورای عالی بورس به آن اشاره میکند. او به فارس در مورد این نرخگذاریها که توسط همکارانش در مجلس صورت گرفت، گفت: «وضع قوانینی مانند تعیین نرخ سالانه سنگآهن و خوراک پتروشیمیها با روح سرمایهگذاری و نگاه بلند مدت کاملا منافات دارد و حتما باید از سال آینده نرخ اینها در قالب یک فرمول بلند مدت تعیین شود تا سرمایهگذاران داخلی و خارجی با تغییر قیمتها در هر سال مواجه نشوند.» به گفته نایب رئیس دوم کمیسیون اقتصادی، موارد دیگری مثل شوکهای ارزی، رکود در بازار جهانی، کاهش قیمت جهانی نفت و کاهش قیمت فلزات و… همه جزو روند طبیعی است و بازار سرمایه در وضعیت بسیار خوب و مطلوبی است و نسبت به وضعیت این بازار نگرانی نداریم. باید از اقداماتی مانند قیمتگذاری توسط مجلس روی سنگ آهن و خوراک پتروشیمیها خودداری کرد، زیرا این موضوع روند شاخصهای بورس را منفی میکند. پورابراهیمی تاکید کرد، تعیین نرخ سنگ آهن و خوراک پتروشیمی بر عهده دولت و در قالب سیاست مشخص است و باید با فرمولهایی که نرخ جهانی را به صورت شناور تعیین میکنند، معین شود که این کار در دنیا مرسوم است و نباید در بودجه برای آن عدد و رقمی تعیین شود. البته بخشی از انتقادها به دولت مربوط است. افزایش وام مسکن به ۵۰میلیون تومان و افزایش نرخ سود اوراق مشارکت به ۲۳ درصد از جمله انتقادهایی است که کارشناسان به دولت وارد میکنند.
طیبنیا پیش از دیدار روز شنبه با رئیس سازمان بورس درخصوص وضعیت بازار سرمایه در گفتوگو با مهر دیدگاه دولت به بازار سرمایه را توسعه متوازن بازار اولیه و ثانویه دانست و گفت: «همانگونه که بازار اولیه باید فعال باشد تا بتواند در تامین مالی بلندمدت بنگاههای اقتصادی ایفای نقش کند، بازار ثانویه هم باید رونق داشته باشد، بهویژه اینکه برنامه دولت، آزادسازی سهام عدالت و قابلیت معامله این سهام در بورس است و لازمه توفیق این برنامه، رونق بازار سرمایه، بهویژه بازار ثانویه است، از این رو، رونق هر دو بازار اولیه و ثانویه، به عنوان بازارهای مکمل یکدیگر مدنظر دولت است.» به گفته وزیر اقتصاد، لازمه اجرای موفق سیاستهای خصوصیسازی، برخورداری از بازار سرمایه پایدار، امن و مطمئن است و دولت برای حفظ و توسعه این بازار از تمام ابزارها و روشهای ممکن استفاده خواهد کرد.
در همین حال مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس هم با بیان اینکه پایان رسیدگی به لایحه نقطه عطفی در بازار سرمایه است به سرمایهگذاران قول داد که تا دو سه ماه آینده وضعیت بورس بهبود مییابد. محمودرضا خواجه نصیری وضعیت فعلی بورس را مورد توجه قرار داد و گفت: «اخبار متفاوتی که در صنایع بورس تاثیرگذار است منتشر شده و به نظر میرسد فضای عمومی بازار فضای امیدوارکنندهای نیست. این درحالی است که عرضههای بازار زیاد نبوده و شواهد نشان میدهد که حقیقیها کماکان تمایل به خرید در بازار دارند و سهامداران حقوقی نیز کم و بیش به خریداری سهم اقدام میکنند.» به گزارش ایسنا، او ادامه داد: «با توجه به اینکه فضای جدیدی برای خروج نقدینگی از بازار وجود ندارد و کسانی که طی یک سال گذشته در بورس سودهای خوبی کسب کردند علاقهای ندارند این فضا را ترک کنند و آستانه تحمل آنها زیاد است و فشار عرضه شدیدی در بازار وجود ندارد، بازار باید به نقطه برگشت و تعادل برسد اما این مستلزم آن است که جریان خبری منفی که عمدتا ناشی از مصوبات مجلس بوده متوقف شود و فضا تغییر کند.»
اما رئیس سازمان بورس در این شرایط به آینده بازار امیدوار است.«صالحآبادی به چشمانداز مثبت اقتصادی در کشور اشاره دارد و معتقد است: «بدون شک، روند رو به رشد اقتصاد کشور، رونق فضای کسب و کار و شکوفایی بنگاههای اقتصادی که بخش قابلتوجهی از آنها در بازار سرمایه حضور دارنـد، آثار مثبت خود را در بورس به جا خواهد گذاشت، از این رو انتظار داریم با رفع برخی ابهام و نگرانیهای موجود در بورس، روند مثبت بازار سرمایـه از سر گرفته شود، اگرچه همان طور که بارها نیز تاکید شده است، روند مثبت بازار سرمایه لزوما به معنای رشد مداوم شاخصهای بورس نیست و سرمایهگذاران نباید از بورس به عنوان یک بازار توام با ریسک چنین انتظاری داشته باشند.»
به گفته رئیس سازمان بورس، مسئولان بازار سرمایه، همواره و چه در شرایط رونق و چه در شرایط افت بازار، در کنار سهامداران و سایر ذینفعان بازار هستند و با جدیت و حساسیت بالا، تمام تلاش خود و پیگیریهای لازم را برای کاستن از نگرانی سهامداران و سایر فعالان معطوف خواهند کرد و همان طور که تجربه سالهای اخیر بازار سرمایه نیز بخوبی نشان داده است، بورس توانسته است به خوبی شرایط خاصی را که برخی اوقات بر بازار سرمایه حاکم شده است، پشت سر بگذارد.
سقوط بورس ایران